Erzurum-Şenkaya Turnalı Köyü Opal Zümrüt Madeni
BİLGİLENDİRİ-YORUM
Sayın Elif ve Mine Hanım;
Sizin Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümünde olmanız ve böyle bir çalışma yapmanız size, Şenkaya-Turnalı Opal Zümrüt Taşının, Oltu Opal Zümrüt’ü şeklinde tanıtılması hakkını vermez. Ya yöreyi bilmiyorsunuz ya da işinizi. Opal Zümrüt Taşı’nın çıkarıldığı Şenkaya İlçesi Turnalı Köyü’nün Oltu ile yakından uzaktan bir ilgisi yoktur. Bilimsel araştırmalarda amiyane ifadeyle “araklama” olmaz. Çalışmalarınızı lütfen tekrar gözden geçirin. Bir Şenkayalı olarak buna itiraz ediyorum. Bahsettiğiniz gibi halk arasında Oltu Zümrüt’ü olarak bilinmiyor. Bunu siz uyduruyorsunuz. Üstelik çalışmanızın anahtar kelimeler bölümüne baktığımızda madenin çıktığı asıl bulunması gereken Turnalı Köyü bulunmamaktadır. Hocanız ben olsaydım bu çalışmanızı kabul etmezdim.*****
JEOLOJİK MİRASA KATKI: OLTU ZÜMRÜT OPALİ
Elif Ağırman Aktürka , Mine Alacalı. a Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 25400, Oltu-Erzurum. b Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü, 25400, Oltu-Erzurum. (elifagirman@atauni.edu.tr) ÖZ
Süs taşı, yerkabuğundan çıkarılıp işlenen ve insanlar tarafından süs ve ziynet eşyası olarak kullanılan değişik renkli mineral, taş ve organik malzemelere denir. Doğa da ender olarak bulunan süs taşları, onlara ekonomik bir değer katan ayrıcalıklı bazı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptirler. Opal, bu özellikleri sağlayan önemli süs taşlarından biridir, kesilip parlatılabilir. Yunanca “renk değişimini görmek” anlamına gelen opal minerali popüler mineraller arasındadır ve müzeler bu tür zarif ürünleri alabilmek için rekabet halindedir. “Zümrüt Opali” Erzurum’un Oltu ilçesine 150 km uzaklıktaki Şenkaya’nın Turnalı köyünden çıkarılmaktadır. Halk arasında “Oltu Zümrüt’ü” olarak bilinen opal taşı son zamanlarda takı alanında önem kazanmaya başlamıştır. Dünyada 99 çeşidi bulunan Zümrüt Opalin 31 çeşidi Erzurum yöresinden çıkmaktadır ve bunların üç çeşidinin sadece bu yöreden çıkarıldığı tespit edilmiştir. Dünyada bir tek bu bölgede bulunan Zümrüt Opali’nin değerli oluşu, şeffaflığı, kristal yapısı, renk üzerindeki desenleri orijinal yapısıyla belirlenmekte olup altın ve gümüş üzerinde de uygulanmaktadır. Bu taşın en büyük özelliklerinden birisi de kayaç üzerinde kendiliğinden oluşmuş değişik renk ve şekillerde desenlerin mevcut olmasıdır.
Bu desenlere halk arasında “Manzara” ismi verilmiştir ve bu tür örneklere de “Manzaralı Opal” denmektedir. Bu manzaralar her kayaçta farklı olduğu için de alınan her ürün kişiye özel bir güzelliktedir. Doğal taşlar çeşitli yapıların ve sanat eserlerinin asıl malzemesi olmuş, kullanıldıkça daha çok tanınır ve tercih edilir hale gelmişlerdir. Bu taşlar bir anlamda artık milli taşlardır çünkü bu taşlarla inşa edilen pek çok eser kültürümüzün vazgeçilmez parçalarıdır. Bu taşlar aynı zamanda ülkemizin jeolojik miraslarıdırlar. Uluslararası terminolojiye göre doğru tanımlaması jeomiras nitelikli doğal taşlardır. Anahtar Kelimeler: Jeolojik miras, zümrüt opali, manzaralı opal, Oltu, Erzurum.
#ŞENKAYA TURNALI KÖYÜ OPAL ZÜMRÜTÜ#
Tanıtımı aşağıdaki şekilde yapılan opal zümrüt madeni aslında Şenkaya İlçesinin Turnalı (Kızıl Kotik) Köyü’nden çıktığını yine o köylü sayın Nevzat Taşkın Beyefendiden öğrenmiş bulunuyorum. 1979 TÜBİTAK’a yazdığı, gelen 2.tahlil yazısını bulursa bizimle paylaşacağını ifade etmiştir. Şenkaya’nın Turnalı (Kızıl Kotik) Köyü’nden çıkarılan bu madenin adı “Şenkaya İlçesi Turnalı (Kızıl Kotik) Opal Zümrütü” olması gerekirken neden “Oltu Opal Zümrütü” adının verildiğini bilmiyorum. Eğer Oltu’dan çıkıyorsa yerini göstersinler. Yoksa bu da neyin nesi? Araştırıyorum. Burada da “Allahuekber Dağları Şehitlerinin ” başka bir ilçede gösterildiği gibi bir kurnazlık-uyanıklık söz konusu mu yoksa? . Bilgileriniz ve takdirlerinize sunuyorum.
*****
En değerli cevher Türkiye’de: Dünyada sadece Erzurum ilimizde çıkarılıyor, tesadüfen keşfedildi. Dünyada 99 çeşidi bulunan ve cevher rezervleri arasında ‘en değerlisi’ olarak nitelendirilen opal taşının 36 çeşidi sadece Erzurum’da çıkarılıyor. Erzurum Zümrütü olarak da bilinen “Oltu Zümrütü” opal taşı, kalite ve az bulunurluk açısından diğer opal taşlarından daha dikkat çekiyor. Zümrüte benzerliği nedeniyle “Oltu Zümrütü” adı verilen opal taş, pek çok aksesuarda kullanılıyor.
KONU İLE İLGİLİ YORUMLAR
Gülten Morkoç ÇınarTV de çıkan biriside Oltu zümrüt diye tanitmisti
Gülten Morkoç ÇınarSahip çıkmazsak sahip çıkan birileri bulunur
T.C. Selahattin AltaşERZURUM FIKRASI 80-90 Yaşlarında bir nine kapı aralığından dışarı bakıyormuş. Sokağın gençleri nineye takılmışlar. Nine yine kar yağıyor demişler. Nine ; Yağar oğlum yağar, sahipsiz memlekete kar da yağar, yağmur da demiş. Doğal olarak kar ve yağmurun yağmasının sahipsizlikle bir ilgisi yoktur. Ancak burada nine gençlere ince bir mesaj vermektedir.3
Gülten Morkoç ÇınarT.C. Selahattin Altaş o nüans detayda
Cevat ÇalişkanHocam selamlar biz mücadele ettik Erzurum Dora ötelde Bu konuyu dile getirdik bize cevab olarak bu taş Şenkaya sınırları içinde çıkıyor amma Oltuda işlendiği için Oltu Hopalı olarak piyasaya sürülüyor dediler.Son gelinen Nokta Yaver Holding Buranın işletmesini Turnalıdan Timür kışlaya kadar bu arada çıkarma izni almış Doktor İbrahim bu işi izinsiz çıkarıyor Oltu taşına yaslayarak satıyormuş.O iş bitti artık
T.C. Selahattin AltaşCevat Bey ümitsiz olma. Taşın Oltu’da işlenmesi Oltu Zümrütü olma hakkını vermez. Diyelim ki Ankara’da işleniyor. O zaman Ankara Zümrüdü mü olacaktı? Kim ne şekilde satarsa satsın, çıkarıldığı yerin adını başka bir yer adıyla anılma hakkını vermez. Cevat Bey bildiğim kadarıyla sizin köyde çok sayıda Prof. vardı. Bunu neden kaptırdınız.2
AktifHilmi ÖrenKamu oyu oluşturularak, gerçek sahiplerinin, yetkililerin zümrüt taşının şenkayanın bir mahallesi olan zümrutten çıktığını bu bilgi kirliliğinin düzeltilmesi için yetkililerin nereye ait olduğunu bildirmeleri.
Cemil OkututcuÜzgünüm yetkililer ilgilensin.Koy Şenkaya kazasının sınırları içinde Kotik Köyüdür. Çıkarılan taş o köye aittir.Oltunun hıc bir ilgisi yoktur.3
Adnan AltunAdam orayi kiralamis bunu biliyorum
Kamil OkutucuTaşın asıl kaynağı turnalı köyüne sınır olan eski ismi pertüz yeni isminde Zümrüt çünkü köyün ismide altmişlı yıllarda otaştan dolayı Zümrüt konulmuştur belgeside köyün ismidir burada Şenkaya nın köyüdür, Oltunun deyil2
AktifOsman Önderolmaz agam olmaz her seyi oltu ya mal etmeyin
AktifOsman Önderaynen katiliyorum asla olaz
Elmas Yıldız BoztepeBiz neye sahip ciktikki taş kaldı bir hastane yaptılar bir tane uzman yok askerye yok kömür bizim oda oltuda degilmi ormanida herkes tarafından talan ediliyor yazık yazık mademki ilgilineyorsunuz bu sorunların hepsini gündeme getirmek lazım. Faki fukara hep oltuya gidiyor hastaneye ilgilere duyrulur yazık saygilarimla.
Kamil OkutucuTaşın asıl kaynağı turnalı köyüne sınır olan eski ismi pertüz yeni isminde Zümrüt çünkü köyün ismide altmişlı yıllarda otaştan dolayı Zümrüt konulmuştur belgeside köyün ismidir burada Şenkaya nın köyüdür, Oltunun deyil.
Volkan Kara Tanıtımı, “Şenkaya Zümrüt Taşı” olarak yapılıp gerekirse coğrafi işareti alınabilir. Böylece Şenkaya’ya mal edilebilir. Paylaştığınız makalede ilgili taşın en yaygın bilinen adı neyse onu söylemiş.Şenkaya’lı yetkili ve idareciler bu gemolojik özelliği olan taşla ilgili herhangi bir tanıtım yapmışlar mı acaba?
Sevgili Volkan onlar uyduruyorlar. Hiç bir kimse onu Oltu Zümrüt’ü olarak bilmiyor ve söylemiyor. Kendi uydurduklarını halka mal etmeye çalışıyorlar. Hangi halkla konuştular da bu yargıya vardılar.. Oltu taşı ile karıştırıyorlar. Şenkayalı idarecilere gelince uyarımız işte onlar içindir.
Zülfikar AkaySAYGI DEĞER GÜZEL YÜREKLİ YOREMIZIN EMEKTAR INSANI SAYIN SELAHATTIN ALTAŞ BEY EFENDİYE CANI GÖNÜLDEN SAYGILARIMI SUNUYORUM BIR SENKAYALI OLARAK SIZINLE GURUR DUYUYORUM SAYGILARIMLA HOCAM.
Merhabalar yorumların çoğu yanlış doğrusu OPAL ZÜMRÜTÜ Erzurum. Şenkaya Turnalı Köyü (Kotik) ten çıkmaktadır bilgilerinize……