Oltuİl Olmalıdır

Oltu İl Olmalıdır

İLK CUMHURİYETİN ,YANİ “OLTU CUMHURİYETİNİN” KURULDUĞU YERİN İL OLMASINI ÇOK GÖRENLERE YAZIKLAR OLSUN!

TARİHTE BÖLGE HALKININ YÜZÜ HİÇ GÜLMEDİ!

*****

ELBET BİR GÜN GERÇEKLEŞİR SÖZÜMÜZ

Gelecekte Oltu bizim ilimiz.

Biline ki Atatürk’tür yolumuz,

Güzeldir Türkçe’miz,tatlı dilimiz.

Elbet bir gün gerçekleşir sözümüz.

*****

Cumhuriyet önce sen de kuruldu,

Düşmanların ihanetten yoruldu,

Bulanıktı suların, sonra duruldu.

Elbet bir gün gerçekleşir sözümüz.

*****

Atabegler Ülkesinin bir parçasısın,

Ermeni zulmünü çok çeken sensin,

Ne söylesem ki bilmeyenlerin kansın.

Elbet bir gün gerçekleşir sözümüz.

****

Herkes bilir senin meşhur taşını,

Kutluyorsun 102.Cumhuriyet yaşını,

Kimse sormaz ekmeğini aşını.

Elbet bir gün gerçekleşir sözümüz.

*****

Okuyanı çoktur ,aydın Şenkaya’nın,

Meyvesi,sebzesi boldur Uzundere,Olur’un,

Kırmızı Periler Diyarı şirin Narman’ın.

Elbet bir gün gerçekleşir sözümüz.

*****

Tarihte hiç gülmedi yüzünüz,

Elbet bir gün dinecektir sızınız.

Yetkililer hiç çekilmiyor nazınız.

Elbet bir gün gerçekleşir sözümüz.

*****

Pek bilinmez Narman’ın Sümmani’si,

Çok hizmetler vermiştir,Şenkaya’nın Köycüsü,

Daha çoktur yöremizin ünlüsü.

Elbet bir gün gerçekleşir sözümüz.

*****

Doğruluktan ayrılmaz asla özümüz,

Elbet bir gün gerçekleşir sözümüz.

Sorumlular hiç çekilmiyor nazınız,

Bir gün olur, çalmasa da sazınız.

*****

Altaş der ki bir gün gerçek olacak,

Halkımızın mutlak yüzü gülecek,

Çok şey vadediyor bize gelecek.

Elbet bir gün gerçekleşir sözümüz.

Selahattin Altaş-Emekli Eğitim Müfettişi

“HAK VERİLMEZ, ALINIR”.HALK DEYİMİ İLE “AĞLAMAYANA MAMA VERİLMEZ” Sesini duyurmayan kimseye hakkını vermezler. Haklar insanın eline kendiliğinden gelmez. Onları elde etmek için gerek sözlü, gerek fiili olarak mücadele vermek gerekir.

Sayın Cumhurbaşkanı, İktidar Ve Muhalefet Parti Başkan Ve Milletvekilleri, Hükumet Yetkilileri, Erzurum Valiliği, Narman, Oltu, Şenkaya, Olur, Uzundere Kaymakamlıkları, Belediye Başkanları, Erzurum ve Çevresi İle İlgili Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşları ; (Dernek, Vakıf, Federasyon ve Benzeri Kuruluşlar), Muhtarlıklar ve Tüm Hemşehrilerime Açık Mektuptur-OLTU İL OLMALIDIR.

OLTU NEDEN İL OLMALI?

Erzurum’un kuzey-doğusunda bulunan Şenkaya İlçesinin köyleri Erzurum’a ortalama 150-230 km uzaklıktadır. Şenkaya’nın köylerinin ana yollara uzaklığı ise ortalama 15-30 kilometredir.

Şenkaya’nın herhangi bir köyünden il Merkezi Erzurum’a gitmek için ortalama 15-30 kilometrelik köy yolundan sonra ana yola ulaşılır. Ana yoldan Erzurum’a varmak için ise yine ortalama 180 kilometre yol alması gerekmektedir. İl merkezinde görülmesi gereken her hangi bir devlet işi veya hastane için ortalama 230 km yolu üç, üç buçuk saatte giderek Erzurum’a varır. Nereden bakılırsa bakılsın insanın bir günün alır. O gün otelde kalması gerekir. Ertesi gün işlerini görür, bitirebilirse üçüncü gün geri döner. Basit bir iş için üç gününü harcamak zorunda kalan vatandaş epey de para harcar. Çektiği sıkıntıda cabası. Günümüzde bir il merkezine ulaşmak bu kadar zahmetli olmalı mı?

Kayseri -Kırıkkale arası 276 kilometredir. Ortalama üç saatte gidilir. Yanı Kayseri’den Kırıkkale iline gitmek için dört ilin, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale topraklarından geçilir. O da şu anlama geliyor; Şenkaya’nın herhangi bir köyünün Erzurum il merkezine uzaklığı dört il sınırı mesafesindedir.

Coğrafi konum olarak değerlendirildiğinde; Oltu’nun yakın çevresinde bulunan Narman, Şenkaya, Olur ve Uzundere ilçeleri yer alır. Bütün bu ilçeler Yukarı Çoruh Havzasını oluşturur. Bütün bu İlçelerden Oltu’ya ulaşmak oldukça kolaydır. Coğrafya Çoruh’un salkım saçak irili-ufaklı kolları ile örülmüş, adeta dilim-dilim olmuş bir arazi yapısına sahiptir. Allahuekber ve Erdavut Dağlarından beslenen irili- ufaklı kollar (Leksor,Doğanköy,Gülveren deresi suları ve diğerleri, Kosor (Akşar) Kasabası boyunca uzanan vadide birleşerek Penek Çayını oluşturur.Narman’dan doğan ve Oltu’nun batısından gelen kolla eklenerek güçlenen Oltu Çayı aşağılarda Olur dolaylarında Penek Çayı ile birleşir.Tortum’dan beslenen ve Uzundere yönünde akan Tortum Çayı da ta aşağılarda Oltu çayı ile birleşir.Görülüyor ki Oltu Havzası bölgenin diğer kesimlerine oranla daha ılık geçen vadilerle dopdolu.

…………

1268-1578 yılları arasında, Yukarı Çoruh Havzası ve Yukarı Kur’a bölgesinde, yaklaşık 310 yıl hüküm süren Atabeğo’ların döneminde önemli bir yere sahip olan Oltu ,bir ara Çıldır Sancağının merkezi olmasını sağlamıştır.Kuskusuz bu durum Oltu’nun stratejik bir konumda yer almış olmasından kaynaklanmaktadır. Çünkü yerleşim yeri Doğu Anadolu Bölgesini, Kuzey Doğu Karadeniz kıyılarına, Kuzey doğuda ise Kafkaslara bağlayan eski yolları kontrol altında tutabilecek bir konumda bulunmaktadır.

Elviye-i Selase; Kars Ardahan ve Batum sancaklarının ortak adıdır. 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) sonrasında 1878’de imzalanan Ayastefanos Anlaşmasına göre; Elviye-i Selâse (üç Sancak yani Kars, Ardahan ve Batum Sancakları ile Bayezit Sancağı) dört yüz milyon ruble karşılığı savaş tazminatı olarak Rusya’ya verilmişti.

Daha sonra yapılan 1878’de Berlin Antlaşması ile Bayezit Sancağı Osmanlı İmparatorluğunda kaldı.
Osmanlı Devleti Rus işgalinde bulunan Kars,Ardahan ve Batum topraklarını geri almak için Sarıkamış Harekatını başlatmıştır.

Elviye-i Selâse kırk yıl Rus yönetiminde kaldıktan sonra,1. Dünya Savaşının sonlarına doğru,Rusya’da meydana gelen Bolşevik İhtilali nedeniyle Rusların silahlarını Ermenilere bırakarak bölgeden çekilmeleri sonucunda 1918 tarihinde imzalanan Brest-Litovsk Antlaşması ile tekrar Anavatan’a kavuşmuştur.

Bölgede Sarıkamış Harekatı sırasında bazı kaynaklara göre 60.000,bazılarına göre 90.000 şehit verilmiştir.

Bölge Ardahan Sancağına bağlı olarak kırk yıl süreyle Rus yönetiminde kaldıktan sonra Rusların çekilmesiyle Ermeni zulmüne ve katliamına maruz kalkmıştır.

Rus ve Ermenilerden çok çeken bölge insanının tarihte yüzü hiç gülmedi.Bütün mal varlıklarını Ermeniler yağmaladıklarından halk fakirleşti.Çaresiz kaldı.Bütün bu sıkıntı,zulüm ve katliamlar insanları canından bezdirdi.

Cumhuriyetle birlikte huzura kavuşan bölge ekonomik yönden bir türlü toparlayamadı. Çetin coğrafyası ve uzun süren kış mevsimi nedeniyle ulaşım oldukça zordu.Şenkaya ilçesi köylerinin Erzurum il merkezine uzaklığı yaklaşık 150-220 km. uzaklıktadır.Önceden Erzurum’da görülmesi gereken bir devlet işi üç gün alıyordu.Bir gün gidiş,bir gün iş görme ve bir günde dönüş alıyordu.Erzurum’da Kongre Caddesinde Yeşil Palas Otelinin dili olsa da bütün bunları anlatabilse.

Özet olarak bütün bunlar göz önüne alındığında Oltu’nun il olması zorunludur.Olmaması için hiçbir neden yoktur. Oltu’nun il olması bölge halkını çok rahatlatır.Hem ulaşım ve hem de devlet işlerinin görülmesi kolaylaşır.Ekonomisi hızla gelişir.Daha Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce Oltu’da “Oltu Cumhuriyeti” kurulmuştu.

Oltu Şura Hükumeti

– Kurtuluş mücadelesi sonrası bağımsızlığını ilan eden Oltu, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra kendi isteği ile Türkiye topraklarına bağlanmıştır.

Sadece bu Oltu’nun il olmasına yeterli bir nedendir.İl olduğu takdirde ilçe sayısı da yeterlidir.Benim gördüğüm kadarıyla hem Şenkaya’nın yükünü hafifletmek ve hem de ilçe sayısını artırmak için Kömürlü ve Bardız Köyleri de ilçe olabilir.Ve hatta Ardanuç ve Göle İlçeleri de kendi istekleriyle katılabilir.

Oltu İl olup, Karataş-Penek-Kömürlü arasına bir hava alanı yapılarak ,Erzurum-Kars demir yolu Horasan’dan Narman -Oltu-Kosor-Göle yönünde Ardahan’a bağlanmasıyla bölgenin makus talihi değişecek, ulaşımı oldukça kolaylaşacak ve ekonomisi de hızla gelişecektir.Tarihte hiç yüzü gülmeyen bu bölge halkının tabir caizse “yüzünün güleceğini” umuyor, buna da hakkının olduğunu ve dahası çağımızın koşullarının da bunu zorunlu kıldığını düşünüyorum.

Arz ederim.

21.01.2021

Selahattin ALTAŞ

Emekli Eğitim Müfettişi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir